HTML

Jelek a múltból

Friss topikok

  • Szemita Anti: @Tudományos libsizmus: Tolvaj banda egytől egyig. A leghülyébbeknek csak a nicklopás maradt, m... (2015.08.30. 10:53) A gyilkos közöny
  • Online Távmunkás: Fábry a jobboldali Farkasházy. (2015.07.30. 22:39) Orosz kártya - magyar rulett

A tékesi Csipkerózsika

2017.10.11. 22:15 Hofferzon Admirális

Ma egy egészen különleges küldetést hajtottam végre. Régóta érdekelt a Tolna és Baranya hatán élő kisebbségek együttélése, az akkori migránsok hatása a mai világra, a kulturális szimbiózis, a sokszínűségből eredő GDP és hasonló nem eléggé kibeszélt dolgok.

20171011_131641.jpg

Na, de ma valakik odaküldtek. Egy olyan helyre, ahol szerintem minimum 5 éve nem járt senki. Aminek a létezéséről valahonnan tudtam (vajon honnan, de tényleg ?) Pár éve meg is kíséreltem a felkutatását, csak egy eső miatt visszafordultam. Nemrég egy esküvőn beszélgettünk is egy helyi jól érző emberrel erről a helyről. De ma, valamiért pont ma, amikor napos szép idő volt, akkor úgy éreztem, hogy lesz arra dolgom. Lett is. Fél órás út vezetett a Petőfi utcáig, ahol gondoltam megkérdezek valakit. Pár házzal följebb egy tábla írja : Katolikus temető arra. Ez biztosan egy jel. Ahol A-t mondanak ott lesz egy B is. Néni a falu szélén a sztenderd kérdésre furán néz : Maga honnan jött ? Ott van túl az akácosban de nem lehet oda felmenni. Nem mi ..?

22447662_10155853545539390_1289254174_n.png

Megindulok, fejben belőve a területet, pár száz méteres bolyongás után megállapítom, hogy célon vagyok, de túl nagy a kör, kevés az idő. Vissza a faluba. Cigányasszony mondja, ő a google mapset nem érti, de elmondja. Ekkor már érzem, hogy jó lesz ez. Még egy recheck a falu nevét és az EU-s zászlót viselő magyar népmesés Ford tranzitos úrtól, aki már mondja is, hogy kb. melyik szántóföld szélére kell menni. Indul a túra a hegyre. Visz egy kis csapás előre. Szagot kaptam, sűrű bokrok, tisztás út, szántó, erdei neszek, megyek előre. Már rég elhagytam a civilizációt, mármint a mait, amikor célhoz érek. Sehol semmi. Csak tüskés bozót. Keresem a rést a pajzson. Megvan. kb róka fér be. Megyek, vonz valami, póló akad, cipőfűző tépődik az aljnövényzetben.

20171011_131311.jpg

10 perc dzsungelharc után ott egy homokkő. Még egy. Rajtuk üzenet, ősi nyelven. Fotók. Idő sincs körbenézni. Mi ez a hely, miért ide temetkeztek egykoron valakik, akiknek a a hiánya munkanélküliségben, káoszban és elvándorlásban mutatkozik meg ? Ki ez a nő aki itt fekszik a tüskevár alatt ? Miért hívott ide ?


20171011_131132.jpg

Google translate. Betűről betűre, ami olvasható. Ez a 3 rúna jön szembe először :  בתל.  azaz TEL. Nézzük gyorsan, Google Barát mit mond : TEL is a man-made mound accumulating layers of civilization built one over the other and symbolizing the ancient. Magyarul bucka, dombocska, országalma, civilizációk egymásra épülése, ami az Ősit testesíti meg. Helyben vagyunk. Ez a 3 betű egymás mellett egy üzenet a múltból. Tovább írom a jeleket, נאבל : gyászol ? egyszer csak átvált a translate :  Anne lánya. aztán eltűnik ez a fordítás, többet nem tudok olyan betű kombinációkat írni, hogy visszajöjjön. De mivel egyszer megmutatta magát, elindult a fantázia. Utána folyatódik a rejtély egy sorral feljebb : נהעטרד. Zavarban volt. Ki lehetett a titokzatos Anne Tékesről, aki gyászol ? És főként ki lehetett a lánya, aki most egy kaliforniai szerver mesterséges intelligenciáján keresztül azt üzeni, hogy zavarban volt ? Egyáltalán mikor élt ? Mióta lakik ott ? Hogy halt meg? Ha nem is a válaszok, de az infók ott vannak a kövön. Talán még van, aki egyszer még leolvassa, mielőtt szétmálik.

 20171011_131153.jpg

Én most kibontom ezt az időkapszulát a JPG formátumból, kiteszem ide, a nagy Közösbe, hátha lesz, aki érti a többi betűt is. Meg ezt az egészet...

 Lehet, hogy ez volt maga a küldetés ?

Szólj hozzá!

Címkék: zsidó temetők

A bejegyzés trackback címe:

https://jelekamultbol.blog.hu/api/trackback/id/tr6912954859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása